Siden opdateret 3/3-13
HOME
Memory map
Nyttige Poke-adresser
Opbygningen af en fil


Memory map

Indholdet af ROM'en ligner den fra en ZX81; men der er visse ting, som man skal tage i betragtning. Når ROM-rutiner kaldes, ligger de typisk andre steder end ved ZX81. Her er adresser over et lille memoryområde fra SBS (tak til Lyse Hansen).

   
 Tryk for stort billede

Bemærk info er for computere, som ikke skriver READY under opstart.

 

Nyttige Poke-adresser

  1. Poke 17302,0 - Laver første linienr. om til 0. Linien kan ikke slettes.

 

 

Opbygningen af en fil

Et billede af en load-sekvens. Kunne være særdeles svært at opnå de ønskede striber. .......

Ved at læse signalet ind i en PC ( eks vha Goldwave, Wavelab) , er det nemmere at analysere hvordan programmerne gemmes på båndet. Programmerne gemmes ved ca.300 baud. Signalet genereres ved at toggle en TTL udgang. Herefter føres signalet igennem et RC led, som udglatter signalet lidt, så det ligner en sinus-kurve. Jeg har indlæst spillet: Knock-out (Breakout), og kigget lidt på dets opbygning.

De 9 første bits af Knock-out:

Klik for stort billede

Man har vedtaget, at 4 pulser er et "0", og 9 pulser er "1". Den viste sekvens indikerer bit-strømmen: 001101010 (9bit).

Hvis programmet gemmes med et navn (SAVE "NAVN"), vil dette være i starten af sekvensen. Ved at se på flere bits,end de viste, er det muligt at finde navnet, som dette spil blev gemt med. Man skal bare huske, at det er karaktersættet til LAMBDA-computeren, og ikke ASCII-tabellen!

Knock-out gemt med navnet: PROGRAM-EKS.

Programnavnet slutter ved en byte > 127. Hvis tegntabellen for LAMBDA undersøges, vil man se, at det er en karakter i invers. Den sidste karakter i navnet er "punktum".

Strukturen i et gemt program er herefter:

  • Systemvariabler. System-variabler angivet med S, gemmes sammen med programmet.
  • Display-område - 793 bytes.
  • Selve programmet - selvfølgelig varierende længde.
  • Flere system-variabler.

Den sidste byte i en fil har altid værdien 128 dec. Benyttes programmet: 8300dec, kan man hurtig kontrollere om konverteringen er iorden.